MI IS EZ?

Ide mindenféle érdekességeket, (jobban és kevésbé) rémisztő statisztikákat gondoltam összehordani; olyasmiket, amik gondolkodásra késztethetik a rendelőnket felkeresőket. Kezdetnek álljon itt egy grafikon, amely saját betegeim testtömeg-magasság adatait mutatja be, a WHO ajánlása szerinti kategóriáknak megfelelően felosztva. 2014. november óta ugyanis rögzítésre kerülnek minden rendelésen megfordulónak ezen adatai. (Itt természetesen pusztán a csoportok összlétszáma látható!) A grafikon érdekessége, hogy mindig az legfrissebb adatokból készül az oldal betöltésekor. E sorok írásakor kb. 500 rerkordból áll össze, ami durva közelítéssel a bejelentkezettek harmadának felel meg.

Néhány szóban az eredményről: nem "arany standard" módszerről van szó, a testtömeg mérése ugyanis több-kevesebb ruházatban történt, így 'bruttó' érték (így ez negatív irányba 'hamisítja' a végeredményt). A magasság-adatok egy része is bemondás alapján került rögzítésre, ez megeshet, hogy nem tükrözi az idővel beálló (általában kedvezőtlen) változást. Az idő teltével természetesen törekszem tökéletesen standardizálható és reprodukálható mérésekre. Az azonban leszűrhető, hogy a viszonylag hitelesnek, összehasonlítási alapnak tekinthető 2009-es, KSH által végzett felmérésben tapasztalthoz képest a körzetben 40-50 fővel kevesebb a túlsúlyos/elhízott.

Férfiak és nők különválasztása még kb. 4 sor lenne, de most nem állok neki. Több később. (Ötleteknek nem vagyok híján, de természetesen szívesen fogadok további javaslatokat.)